Algemene bereidingswijzen:

Manier I: Op Portugese wijze

Was de vis onder koud stromend water. Leg de vis in een bak met ruim koud water. Laat de vis 36 uur weken en ververs het water regelmatig (4-5 keer). Verwijder het vel en de graten . Laat de vis in ruim water meekoken, en laat de vis, als het water kookt, 10-20 min op laag vuur pruttelen. verwijder op de blauw gemakeerde plaatsen de graatjes

Ca. 75-100 gr. droge klipvis of ca. 200 gr. geweekte klipvis is voldoende voor één persoon.

 

Manier II: Op Surinaamse/Antilliaanse wijze

Was de vis onder koud stromend water. Verwijder het vel en de graten. (meestal wordt de vis hierna gelijk in de hete olie in een wok gebakken)

 

PORTUGESE KLIPVIS (4 personen)

Bereid 500 gr. klipvis op bovenstaande wijze. Schil 500 gr. aardappelen en snijdt deze in plakjes. Snijdt 2 grote uien in dunne schijven en 400 gr. tomaten in plakjes. Vet een grote vuurvaste ovenschaal in met boter of olie. Leg er een laag aardappelen in, vervolgens een laag uien en strooi er een halve eetlepel fijngehakte peterselie over. Verdeel er een deel van de vis en daarna een laag tomaten over. Leg achtereenvolgens, laag om laag , de rest van de aardappelen, uien, peterselie, vis en de tomaten op.

Smelt 50 gr. boter en meng er 1 dl olijfolie door. Giet dit over de visschotel. Dek de schotel af met aluminiumfolie.

Laat de visschotel in een voorverwarmde oven van 175 graden C ca. 1 1/4 uur stoven. Verwijder de folie en laat de schotel in nog 15 min. lichtbruin gratineren.

 

PROVENCAALSE KLIPVIS (4 personen)

Bereid 500 gr. klipvis op bovenstaande wijze. Laat de vis uitlekken en rafel (uitpluizen) de vis uit elkaar. Bak ondertussen in 1 eetlepel olie de 2 geperste knoflookteentjes, 1 gesnipperde ui, wat peterselie en voeg hier iets later 1 kilo gesneden tomaten aan toe. Voeg de vis en 100 gr. ontpitte zwarte olijven toe en laat het geheel nog ca. 10 min. stoven. Naar smaak afmaken met zout en peper en vervolgens heet opdienen.

 

BOLINHOS DE BACALHAU
Klipvis kroketjes (4 personen)

Kook 200 gr. aardappels in de schil, pel ze en stamp ze fijn (puree). Bereid 250 gr. klipvis of stokvis op bovenstaande wijze. Meng de gekookte in stukjes gesneden vis, een halve gesnipperde ui, de aardappelpuree, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en zout en peper (naar smaak) in een wijde kom. Voeg 3-4 eieren 1 voor 1 toe (de hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de eieren en de stevigheid van het mengsel). Vorm met 2 eetlepels ovale balletjes en frituur deze snel(twee-vier min.) in hete (olijf)olie en draai ze af en toe. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Dit recept is ook geschikt voor stokvis. Bedenk wel dat stokvis niet gezouten is, in tegenstelling tot klipvis.

 

BACCALA A LA FIORENTINA Florentijnse klipvis (4 personen)

Week 750 gr. klipvis op bovenstaande wijze (niet koken). Ontvel, pel en hak 450 gr. tomaten. Schil en snijd een halve ui, hak een eetlepel peterselie, verkruimel een blaadje laurier, en pers een teentje knoflook uit. Laat de vis goed uitlekken en verwijder het vel en de graten (evt. met een pincet). Snijdt de vis in stukken en wentel deze door de bloem. Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Bak de stukken vis aan beide kanten goudgeel. Haal de vis uit de pan en laat de stukken uitlekken op keukenpapier. Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en voeg de gesneden ui en de knoflook toe en laat dit 5 min. fruiten op laag vuur. Roer het laurierblaadje, een mespuntje gedroogde tijm, de tomaten en naar smaak versgemalen zwarte peper door de ui en doe de vis weer in de pan. Het geheel snel aan de kook brengen, het vuur lager draaien en 15 min. laten sudderen. Nog even met peterselie bestrooien en heet serveren.

 

BACALHAU COM NATAS Klipvis met room ( 4 personen)

Week 4 dikke plakken klipvis op bovenstaande wijze. Kook de klipvis met laurier een gedroogd gekneusd pepertje, wat gemalen peper in 2 dl melk. Verwijder na het koken het vel en de graten. Fruit 1 in repen gesneden ui in wat olijfolie, leg de klipvis erop en bewaar dit in een warme oven. Zeef de overgebleven melk en kook dit tot de helft in. Voeg 2 dl room toe en kook dit nog iets in. Breng de saus op smaak met zout en sap van een halve citroen (evt. binden). Frituur een in fijne reepjes gesneden kwart prei in olie (ca. 160° c) en laat deze uitlekken. Op smaak brengen met zout. Pureer een halve bos waterkers met wat water en bewaar het vocht. Kook 400 gr. aardappelen gaar, pureer ze, voeg het vocht van de waterkers toe en breng het op smaak met olijfolie, zout en peper. Trek met een kaasschaaf brede linten van een courgette en bak deze kort met 1 gehakt teentje knoflook in olijfolie. Breng met een spuitzak de puree op warme borden, omring dit met de courgette, reepjes van 2 ontvelde tomaten en de roomsaus. Lege de klipvis op de puree en garneer het geheel met de gefrituurde prei en wat bieslooksteeltjes.

 

KLIPVIS-TAART (4 personen)

Week 250 gram (een dik stuk) klipvisfilet minstens 8 uur in ruim water. Het water enkele malen verversen. De filets droogdeppen, zonodig kleiner snijden en de visvezels uitpluizen. Fruit 2 fijngesnipperde uien met verse spaanse peper (of sambal oelek) in ca. 50 gram boter. Fruit 1 paprika, en het visvlees mee. Dit geheel in ca. 15 min. gaarstoven in de pan met deksel. Het deksel wegnemen en het vocht op hoog vuur laten verdampen. Even laten afkoelen, 3 eetlepels fijngehakte peterselie, 1 in blokjes gesneden tomaat (ontveld en zonder zaad), plakjes olijven met piment (een deel achterhouden voor de garnering) en 0,5 dl (koffie)room erdoor roeren. Een ovenschaal ruim met boter invetten en met bloem bestuiven. Op de bodem volgens eigen creatie wat plakjes olijf leggen. Klop 3 eieren heel luchtig op. Meng tweederde deel door het vismengsel en giet het vismengsel in de ovenschaal. Giet de rest van het eiermengsel erover. Plaats de schaal gedurende 45 min. in het midden van een voorverwarmde (150 graden) oven totdat de taart stevig is. De taart uit de oven halen, afdekken en 15 min. laten rusten. Keer de schaal om en garneer met de olijven.

Gebakken banaan, tomaat, komkommer of een salade maken de maaltijd compleet. Dit gerecht is geschikt om koud en warm te eten.

 





Bezig met laden...