De 
stokvis wordt Stokvis is in de Noorse zon en wind gedroogde vis; meestal kabeljauw. Drogen is een eeuwenoude conserveermethode. Stokvis is hierdoor zeer lang houdbaar. Mits koel en droog bewaard wel een jaar.
 

de kabeljauw 
hangt aan rekken te drogenDe vis wordt in het voorjaar gevangen, ontdaan van kop en ingewanden en aan stokken gedroogd. Het buiten drogen duurt ongeveer 3 maanden, waarna de vis in houten tochtige pakhuizen nog nagedroogd wordt. De vis is nu keihard. Van een kilo verse vis blijft ongeveer tweehonderd gram (gedroogde) stokvis over.

de sorteerder aan het werkde sorteerhal in bedrijfIn augustus / september wordt begonnen met de sortering op kwaliteit en gewicht van de vis. Dit is een vak apart. De sorteerder staat de hele dag aan iedere vis te ruiken en de vis te bekijken, om de stokvis op kwaliteit te selecteren.

Is de eerste nieuwe stokvis in Nederland aangekomen, dan wordt deze gebeukt, (soepel geslagen) om de consument het gemakkelijker te maken de vis te weken. De stokvis moet ca. 36 uur geweekt worden, waarvan het water om de ca. 6 tot 9 uur ververst dient te worden.

Het weken gebeurt bij voorkeur op een zo koel mogelijke plaats. In feite geeft deze weekwijze de meeste stokvis smaak. De vis is na het weken wel wat steviger van structuur en niet zo mooi wit als verse vis (bijv. kabeljauw).

In Nederland wordt ook stokvis voorgeweekt. De vis wordt dan meer uitgeweekt en ziet er witter uit. De smaak is wat minder sterk, doordat er meer water in zit en langer geweekt is. Deze vis is ook sneller gaar en ziet er uit als verse visfilets. De smaak van de voorgeweekte en zelf geweekte (gebeukte) stokvis is niet met elkaar te vergelijken. Om misverstanden te voorkomen, is het verstandig om te bedenken/informeren wat u wenst te eten. De voorgeweekte stokvis kunnen wij niet opsturen vanwege de beperkte houdbaarheid van verse producten.

In de regel is 100 tot 125 gram droge stokvis of 200 tot 250 gram geweekte stokvis voldoende voor een normale eter. Bij uw bestelling gaan wij uit van 125 gram per persoon. Als u meer wilt, kunt u voor 1 of 2 personen meer bestellen.Op de receptenpagina, bij basisbereidingen, kunt u op diverse afbeeldingen klikken waarop staat aangegeven hoe u de graten kunt verwijderen.

U kunt de stokvis bestellen via de stokvisonline shop. De prijs is € 6,30 per 100 gram (€ 63,-- per kilo). Om u het gemakkelijk te maken heeft stokvisonline de middengraat (de grootste) er alvast uitgehaald. De vis is dan nog niet graatvrij. De verzendkosten bedragen € 15,00 (onder rembours) en gelden uitsluitend voor verzending binnen Nederland. Indien u het bedrag vooruit op banknr NL22INGB0008725162 overschrijft krijgt u € 7,50 korting op de verzendkosten.

Na ontvangst kunt u de stokvis het beste droog en op een koele plaats bewaren.



stokvisrecepten
stokvisrecepten


Bezig met laden...