BASISBEREIDING:

Droge gebeukte STOKVIS weken:

U kunt de gebeukte stokvis ca. 36 uur weken en deze om de ca. 6 tot 9 uur met schoon koud water verversen. Ontdoe de nu geweekte stokvis van vinnen, vel, staart en graten (om u het gemakkelijk te maken heeft stokvisonline de middengraat (de grootste) er alvast uitgehaald. De vis is dan nog niet graatvrij) en maak deze op 1 van de volgende manieren gaar.

snijdt
  op de blauw gemarkeerde plaatsen de graten en vinnen weg verwijder hier de graatjessnijd hier de rugvinnen wegsnijd hier de graatjes weg

DE TRADITIONELE BEREIDING:

Breng in een pan (geen aluminium) ruim water aan de kook, doe de geweekte stokvis hierin en laat deze op een laag pitje ca. 15 - 30 min. gaar worden, LET OP DAT HET WATER NIET WEER KOOKT. De vis is gaar wanneer hij van binnen niet meer glazig is. Heeft u kant en klare voorgeweekte stokvis (in de winkel) gekocht, dan is deze in ca. 10 - 20 min. gaar. Gebruik bij het koken GEEN zout of kruiden, deze kunt u later naar smaak toevoegen.

 

DE MAGNETRON BEREIDING:

 

Leg de geweekte stokvis in een schaal, leg de vis zo weinig mogelijk over elkaar, dek de schaal af en zet 500 gram ca. 5 min. op 600 Watt. Van het visvocht kunt U een heerlijke saus maken. In de magnetron bereide vis behoudt meer s t o k v i s - smaak. Gebruik bij het koken GEEN zout of kruiden, deze kunt u later naar smaak toevoegen.op deze wijze kunt u stokvis bereiden

De basis recepten zijn hiermee klaar, zorg dat wanneer de stokvis gaar is ook uw rijst aardappelen, gefruite uien*) en eventueel een mosterd of botersaus klaar zijn. Aan tafel kunt u zout en peper naar smaak bijvoegen.

*)i.p.v. gefruite uien kunt u ook eens gefruit witlof nemen, uw heeft hiervoor nodig : 3 grote of 4 kleine witlof, 'n teentje knoflook, 2 eetlepels suiker, olijfolie, 2 gepelde tomaten. Snij de witlof fijn, bak het heet in een koekenpan in de olijfolie , bak de suiker mee tot het lichtbruin van kleur is, laat het vocht wat indampen op hoog vuur. Blijf erbij zodat het niet zwart wordt (door de suiker). Knijp teentje knoflook uit , snij de tomaten in kwarten (eventueel pitten verwijderen) en voeg dit samen in de pan bij het lof, deksel er op en de pan op een laag pitje, af en toe roeren .

Als het gaar is apart in een schaaltje bij de STOKVIS serveren.

 

EENPANSGERECHT van STOKVIS:

400-500 gr. droge gebeukte stokvis bereiden volgens basisrecept. De gare vis in kleine stukken snijden. In een braadpan 1 dl. olijfolie verwarmen. Doe de vis erin, daarna de in ringen gesneden uien (3 grote) en als deze doorschijnend zijn de in reepjes gesneden rode(2) en groene(1) paprika’s. Snij 500gr. geschilde, stevige gekookte aardappelen in plakjes en leg deze in de pan. Roer 5 klein gesneden gepelde tomaten of 2 eetl. tomatenpuree en 1,5 dl witte wijn of bouillon van tablet, 2 uitgeknepen teentjes knoflook en zout en peper naar smaak, voorzichtig erdoor. Het mengsel bij lage temperatuur gaar laten sudderen.

Verwarm 40 gr. boter en bak daarin 4 eetl. paneermeel al roerend bruin. Doe de inhoud uit de pan in een schaal en verdeel het paneermeelmengsel hierover.

 

STOKVIS OMELETTE: (4 pers.)

Bak de 40 gram fijngesneden ontbijtspek met de gehakte ui en de in dunne repen gesneden paprika gaar. Maak de 600 gram gekookte Stokvis fijn en doe deze met de paprika , ui en ontbijtspek in een ovenvaste schaal.

Voeg 1 gesnipperde appel, 1 eetl. peterselie en wat peper en zout hier aan toe en laat het geheel goed heet worden. Klop 6 eieren met een 1/2 dl room luchtig en giet dit over de heet geworden Stokvis. In een voorverwarmde oven ( ca. 200 graden C) laat u het goudbruin worden.

TIP: serveer hierbij een knappend stokbrood.

 

STOKVIS RAGOUT:

Roer 8 eetlepels boter en 8 eetlepels bloem in een pan op laag vuur door elkaar, terwijl het geheel langzaam smelt, voegt u geleidelijk 8 deciliter melk toe. Wanneer dit een mooie dikke gladde saus is, kunt u die met wat peper, zout en nootmuskaat op smaak afmaken. Roer hier ca. 400 gram gaar gekookte stokvis doorheen. Serveer de ragout met rijst, stokbrood of een pastei bakje.

 

GEBAKKEN STOKVIS:

U maakt van 200 gr. bloem, 0,25 ltr. melk of water, 1 ei en wat zout een beslag. Snij 1 kg geweekte stokvis (4 pers.) in stukken en laat het goed uitlekken. Haal de stokvis door het beslag en bak dit bruin in de koekenpan met boter, margarine of olie.

Doe een deksel op de pan en laat het ca. 15-20 min zachtjes gaar stoven. Serveer de stokvis met sla, tomaten, worteltjes en gebakken aardappelen of krieltjes.

 

STOKVIS in MOSTERDSAUS:

Maak ca 1 kg geweekte stokvis gaar, zie basis recept mosterdsaus. (4 pers.)

Bereid de saus volgens de gebruiksaanwijzing en voeg hier naar smaak mosterd aan toe. Snij de stokvis in stukken en stoof dit nog ca. 10 min. in de saus. Heerlijk met gebakken uien en bijv. rijst

 

STOKVIS uit POLEN:

Bereid 400 gr. droge gebeukte stokvis volgens basisrecept. Vis laten uitlekken en in kleine stukken verdelen. De vis in 'n schaal warm houden. Meng 4 hardgekookte fijngeprakte eieren, 120 gr. boter, anderhalf bosje fijngehakte peterselie en 20 gr. paneermeel goed door elkaar. Vervolgens dit mengsel over de stokvis verdelen. Hierbij gekookte aardappelen en naar wens gesmolten boter of mosterdsaus (zie bovenstaand recept) serveren.

 

STOKVIS MET PAPRIKA

recept voor vier personen

Snij 800 gr geweekte stokvis in stukken, spoel het af en dep het droog. Wentel de stukken in bloem en bak ze in hete olijfolie. Ontvel (totaal)5 groene en gele paprika's, snij ze door, verwijder de zaden en snij ze in reepjes. Gebruik ca 100 gr. olie opnieuw, voeg 2 uien in schijven toe en bak deze langzaam bruin. Pel en snij 500 gr tomaten en doe deze in de pan als de uien goudbruin zijn. Wanneer het vocht van de tomaten verdampt en alleen de olie zichtbaar is, voegt u de paprika, een handje gehakte peterselie en wat stukjes spaanse peper toe. Zout naar smaak toevoegen. Als het geheel kookt, voegt u de stokvis toe. Sluit de pan en laat het op laag vuur nog 10 min. garen. Kan warm en koud geserveerd worden.

 

STOKVIS 'DELLO STRETTO'

recept voor 4 personen

Snij 800 gr geweekte stokvis in stukken. Verwarm ca. 80 gr olie in een pan, voeg er een gesneden ui en een gekneusd teentje knoflook aan toe. Verwijder de knoflook als deze gebruind is. Voeg als de ui goudbruin is de stokvis toe en zorg dat de stukken los van elkaar liggen. Bak de vis bruin en voeg 1 dl droge witte wijn toe. Nadat de wijn is verdampt voegt u 600 gr gesneden tomaten toe. Roer dit om en voeg warm water toe tot de vis onder water staat. Nogmaals omroeren en zout en peper naar smaak toevoegen. Nadat u het geheel aan de kook heeft gebracht, zet u het in een voorverwarmde oven ( 160 graden C). Na een uur voegt u 200 gr voorgekookte vaste aardappels, een handvol ontpitte zwarte olijven, een handje rozijnen, wat kappertjes en wat pijnboompitten toe. Laat dit geheel in de oven staan totdat de saus gebonden is.

 

 

STOKVIS OP BURRIDA WIJZE

recept voor 6 personen

1,5 kg geweekte stokvis goed uit laten lekken, opensnijden, graten verwijderen en in stukken snijden. Verhit een half kopje olie in een braadpan en fruit 1 gesnipperde ui, 1 geperst teentje knoflook, 1 gesneden peen, 1 stengel gesneden selderie en peterselie. Zout naar smaak toevoegen. Voeg 4 gewassen ansjovisfilets, die van graten zijn ontdaan en geprakt met een vork, toe. Als het geheel lichtbruin is voegt u de stokvis, 300 gr gesneden champignons, 25 gr pijnboompitten, 300 gr gekneusde tomaten, wat basilicum, zout, peper en geplette gember toe. Voeg wat bouillon of melk toe en kook het, afgedekt, anderhalf uur op laag vuur.

 

STOKVIS MET PETERSELIE EN NOTEN

recept voor 6 personen

Druk 1,5 kg stokvis met uw vingers in schijven en kook het in een kleine hoeveelheid water. Als de vis bijna kookt voegt u ca. 900 gr in grote schijven gesneden vastkokende aardappelen toe. Laat de vis en de aardappelen zachtjes gaar sudderen. Snij wat peterselie, pers een paar teentjes knoflook en kraak 8 walnoten. Zet het vuur, als het kookvocht bijna helemaal verdampt is, af. Voeg wat olijfolie, de knoflook, de peterselie en de walnoten toe. Goed mengen en heet serveren.

 

STOKVIS als borrelhapje.

Snij de koude gekookte Stokvis in kleine stukjes en wentel deze even door een dik beslag. Snel bruin bakken en warm of koud serveren met een fonduedipsausje of uw eigen fantasie saus. Proost.

 

TIPS

Wilt u er echt een feestmaal van maken en houdt u van pils of wijn, pils en droge witte wijn gaan uitstekend bij de S t o k v i s, doch voor liefhebbers durven wij ook een goed glas rode wijn aan te bevelen.

Van de Stokvis die over is, kunt u de volgende dag samen met puree en gefruite uien een heerlijke ovenschotel of stamppot maken.

Ook Bami of Nasi , in plaats van dat u dit met vlees bereid, doet u dit eens met (overgebleven) Stokvis. Heerlijk.!!





Bezig met laden...